Mobieltje opladen met geluid

Mobieltje opladen met geluid

GeluidladerEen lege telefoon is één van de grootste frustraties van gebruikers. Wetenschappers proberen alternatieve voedingsbronnen te ontwikkelen op basis van zonne-energie of windkracht. Maar wat te denken van een batterij die zichzelf oplaadt via omgevingsgeluid?

Een groep wetenschappers van de Queen Mary Universiteit in Londen is er in geslaagd een prototype paneel te ontwikkelen die het mogelijk maakt een mobiele telefoon op te laden via omgevingsgeluiden zoals muziek of een conversatie tijdens het eten.

Vorig jaar ontdekte wetenschappers Joe Briscoe en Steve Dunne van de Queen Mary Universiteit dat de prestaties van zonnecellen verbeteren wanneer er pop- en rockmuziek wordt afgespeeld. In samenwerking met Nokia besloten de wetenschappers voort te borduren op deze ontdekking. Het resultaat is een prototype dat energie kan verzamelen (een nanogenerator) en gebruikt kan worden om een mobiele telefoon op te laden via alledaagse achtergrondgeluiden, zoals verkeer, muziek en stemmen.

Het prototype ziet er uit als een metalen plaat, maar is in werkelijkheid een stuk plastic dat bedekt is met een laagje zinkoxide, een materiaal dat wanneer het platgedrukt of uitgerekt wordt energie uit beweging om kan zetten in elektrische energie in de vorm van nanorods.

Volgens het onderzoeksteam kunnen de platen goedkoop geproduceerd worden en zijn ze in staat om 5 volt te genereren, hetzelfde voltage als de meeste telefoonladers.

Geen reactie's

Geef een reactie